בדיקת ראיה לילדים

תוכן עניינים

למה חשוב לזהות אם לילד יש בעיית ראייה, מתי נדרשת בדיקת הראייה הראשונה ולמה ‘התקופה הקריטית’ אכן קריטית?

משקפיים לילדים? מה לגבי משקפיים לילדות? אם אתם כאן איתנו, נשתף איתכם כי לבדיקות ראייה לילדים ישנה חשיבות רבה היות ו- 5-10% מהילדים בגן וכ- 25% מהילדים בבית הספר סובלים מבעיות ראייה וזקוקים להתאמת משקפיים לילדים.

זיהוי מוקדם ככל האפשר של בעיית הראייה היא גורם מכריע בעתיד הראייה של הילד, שכן יעילות תגובות הילדים לטיפול בראייה עולה לאין ערוך ככל שהם צעירים יותר.

אי גילוי ליקוי ראייה בזמן, משמע היעדר בדיקות ראיה מקיפות לילדים,  ובמיוחד בתקופה שעד גיל 6, עלול ליצור נזק בלתי הפיך של עין עצלה.

למעשה מיד לאחר לידת התינוק, תוך 72 שעות, מתבצעת בדיקה ראשונית של מערכת העין כולה ושל תקינות הראייה.

בדיקת ראיה ילדים

בנוסף לאמור לעיל, יש לקיים בדיקת ראיה לילדים בגיל שנה, ואם הכול תקין, לקיים בדיקת ראייה נוספת בגיל 3 שנים ושוב בדיקה נוספת בגיל 5-6 (לפני ההגעה לכיתה א’).

בתקופת הלימודים בבית הספר יש לערוך בדיקת ראייה לילדים שלכם מדי שנה, גם אם על פני השטח הילד אינו מתלונן על ראייה לא חדה או על בעיות בראייה.

זאת בשל הסיבות שצוינו לעיל ובשל היותו של ליקוי ראייה גורם דומיננטי ליצירת קשיים בריכוז (בלימודים, בקריאה, בכתיבה…), עייפות וכאבי ראש – גורמים אשר יכולים לפגוע ביכולת הלמידה של התלמיד.
אם הילד מתקשה ללמוד כמו שצריך, יכול להיות שכל הזמן הזה הסיבה הייתה ממש מתחת לאף… או, ליתר דיוק, בין האף למצח.

כהורים, נדאג לייצר עבורו סביבת למידה מושלמת – והכול מתחיל בעיניים.

רוטינה קבועה של בדיקות ראייה אצל ילדים חשובה ביותר, כאשר התקופה של 6 השנים הנ”ל נחשבת כתקופה הקריטית.

זאת משום שככל שהליקוי מתגלה ומטופל מוקדם יותר – כך הנזק קטן בצורה משמעותית ורמת ההצלחה של תיקון הראייה עולה פלאים.

ראייה מעצבת חיים

מעבר לכך, חשוב מאוד שלילד תהיה ראייה תקינה שתאפשר לו התפתחות אישית וחברתית בכול גיל, שכן ראייה היא גורם כל כך משמעותי בעיצוב איכות החיים, ובייחוד בגיל הצעיר. ראייה תקינה תאפשר לו לראות מהלוח בבית הספר, להיות מעורב בלימודים ללא גורם מעכב, להכין שיעורי בית ולשחק ככל הילדים ללא הגבלה.

בדיקת ראיה לילדים

למעשה ראייה תקינה מבטיחה קיום תקין של האלמנטים הבאים:

  • ראייה לקרוב.
  • ראייה לרחוק.
  • ראייה דו עינית והקואורדינציה בין שתי העיניים.
  • מיומנות בתנועות העיניים במרחב.
  • מיומנות במיקוד הראייה.
  • מודעות וערנות לראייה היקפית.
  • קואורדינציה יד-עין תקינה.

להזמנת בדיקת ראייה לילדים:

איך יודעים שלילד יש בעיית ראייה?

 
ילדים אינם יכולים לדעת אם הראייה שלהם לקויה ולכן הם גם לא יתלוננו על כך.
כלומר, הם יכולים “לסחוב” ליקוי ראייה עמם במשך שנים ולא לדעת מזה.

זו הסיבה העיקרית מדוע יש לבצע בדיקת ראייה לילדים באופן קבוע, אך אם מופיעים אחד מהסימנים הבאים יש לבצע בירור מקצועי מיידי:

  • אם הם עוצמים עין אחת כדי למקד המבט
  • אם הם מקרבים חפצים לעיניים
  • אם כשהם מאבדים ריכוז במשחק הם מכווצים עיניים כדי לנסות לראות טוב יותר
  • אם הם נוטים להתקרב למסך הטלוויזיה או לאובייקט עליו הם צופים כדי לנסות לשפר ראייתם
  • אם הם מטים את הראש הצידה כדי לראות טוב יותר
  • אם הם מתלוננים על כאבי ראש
  • אם הם רוכנים אל המחברת או אל הספר;
  • אם יש להם רגישות לאור בשיעורי הבית או מול הטלוויזיה
  • אם הם משפשפים או מגרדים את העיניים/אם עיניהם דומעות/אם הם מרגישים תחושת צריבה בעיניים
  • אם נראה לנו שיש לילד פזילה או מצב בו אחת העיניים “בורחת” ואחר שוב חוזרת למקומה
  • אם הילד מגלה חוסר סבלנות, עצבנות, חוסר ריכוז או סימני ירידה ביכולת הלימודית בבית הספר

לרוב במצבים כאלו, אנו כהורים “רצים” ועורכים לילד סדרה של בדיקות רפואיות, כאשר ברקע עולה הדאגה או החשש על אפשרות של בעיות קשב וריכוז, כאשר למעשה הפתרון פשוט בהרבה וקשור לתפקודי הראייה בלבד.

בדיקת ראיה לילדים

מה כולל הליך בדיקת העיניים לילדים?

הליך בדיקת הראייה תלוי בין היתר בגיל הילד, ובהיסטוריה הרפואית שלו עד ליום הבדיקה.

בדיקה מלאה כוללת כמה חלקים, ביניהם: בדיקת חדות ראייה, בדיקת תפקוד שרירי ואיזון שרירי, סגירת אחת העיניים לסירוגין, בדיקת בריאות מערכת העין כולה, והחלטה של הגורם המקצועי אם יש צורך בהרכבת משקפי ראייה.

במידת הצורך, נפנה את הילד לאבחון מקצועי ממוקד של מומחה לתפקוד ראייה (אורטופטיסט) בנושא שרירי העיניים והאיזון ביניהם, עם הכוונה לביצוע סדרה של תרגילי עיניים (V.T) דרכו או בהנחייתו.

בדיקת עיניים לילדים

עכשיו החלק שלכם – מה לספר בהיסטוריה הרפואית (case history):

רופא העיניים המטפל יבקש לברר את היסטוריית ההתפתחות של הילד מאז הלידה, אם היו סיבוכים בלידה, לרבות מועד הלידה (איזה שבוע נולד) והמשקל בו נולד, רקע של בעיות בריאותיות/טיפול תרופתי שמקבל עכשיו/טיפול באלרגיה שקיבל בעבר.

חשוב מאוד לדייק ולמסור לרופא המטפל את כל המידע שקיים בהקשר לנושאים הבאים:

  • היסטוריה רפואית בתקופה העוברית.
  • סימן עיכוב בהתפתחות מוטורית.
  • שפשוף תכוף של העיניים.
  • מצמוץ יתר של העיניים.
  • חוסר יכולת מלאה או חלקית להתמקד בזמן שמביט על אובייקט לקרוב.
  • מיומנות ותנועות עיניים חלשות או מוגבלות בכיוון מבט מסוים.
  • סגירת אחת העיניים כאשר מנסה לצפות לרחוק או קרוב.
  • מצב בו אחת העיניים “בורחת” ואחר שוב חוזרת למקומה.
  • פזילה של העין באופן חלקי או קבוע.
  • כשל של העיניים “להחזיק” מבט בכיוון מוגדר.
  • נפילות תכופות של הילד או היתקלות בחפצים.
  • היסטוריה רפואית של בני המשפחה.

לסיכום:

על ההורים להיות ערניים לכל סימן חריג העשוי להעיד על בעיה אפשרית בתפקודי הראייה של הילד.
נדגיש בזאת שגם אם אף אחד מהסימנים הנ”ל לא נצפו, הרי שהגעת הילד לרופא עיניים או לאופטומטריסט לפחות פעם בשנה לצורך מעקב הינה נושא חשוב ביותר שאין להקל בו ראש, שכן לראייה בשנים הראשונות של הילד יש השלכה על מערכת הראייה שלו בעתיד ועל חייו בהיבטים רבים במלוא מובן המילה.

כל כמה זמן צריך לעשות בדיקות לילדים, לנוער ולמבוגרים?

תינוקות וילדים: בנוסף לבדיקה הנעשית מיד לאחר הלידה, מומלץ לבצע בדיקת עיניים נוספת בגיל שנה ובגיל 3 דרך טיפת חלב, ולאחר מכן מומלץ מאוד לבצע בדיקה נוספת לפני הכניסה לכיתה א’. הבדיקות בגילאים אלו נעשות ע”י רופא עיניים וכוללות הרחבת אישונים ובדיקת היתכנות פזילה.

נוער ובוגרים: מומלץ לבצע בדיקת ראייה כאשר מתחיל קושי בקריאה מהלוח בכיתה או מהכתוביות בטלוויזיה, אם יש הפרעות בקריאה מקרוב, טשטוש ועייפות מול מחשב או אם יש חשש לבעיות קשב וריכוז.

מבוגרים: מומלץ לבצע בדיקת ראייה כאשר מתגלית הפרעות בראייה לרחוק, בנהיגה ובייחוד בנהיגה בלילה, כמו גם קושי בזיהוי כתוביות בטלוויזיה, הירדמות מול הטלוויזיה, עייפות בקריאה, תחושת אי נוחות בעת שימוש בטלפון או בעת עבודה מול מחשב.

בדיקת ראיה לילדים היא דבר חשוב מאוד. קודם כל אנו מדברים על בדיקת עיניים, דבר המתבצע בגיל צעיר מאוד, ומטרתה לזהות בעיות עיניים כמו פזילה, עין עצלה, בעיות בהתפתחות העין ומחלות אחרות. ובהמשך בדיקת ראייה ילדים על מנת לזהות שאין ליקויי ראייה הדורשים משקפי ראיה לילדים. בכל שלב, רופא עיניים יכול להפנות אתכם ההורים אל אופטומטריסט. וגם להפך, אופטומטריסט עשוי לזהות בעיות הדורשות רופא עיניים.

בדיקת ראיה לילדים

אופטיקה לילדים מבוגרים הסובלים מירידה בראייה ידעו לפנות באופן עצמאי אל רופא העיניים או אופטומטריסט. אך לא כך עם הילדים, הם לא תמיד מודעים לבעיית הראייה. והסיבה העיקרית היא שכך הם רגילים לראות, ועבורם זהו המצב הנורמלי. ולכן על ההורים להיות ערניים להתנהגות הילד, ובמידה והם רואים חשש כי ישנה בעיה, לפנות אל אופטומטריסט ילדים על מנת לבצע בדיקת ראיה ילדים. מיד נדבר על כמה סימנים אופייניים לילדים הסובלים מבעיות ראייה, אך חשוב להגיד כי גם אם אין סימנים לא יזיק לפנות לבדיקה. ובפרט אם ישנה היסטוריה משפחתית של בעיות ראיה. הילדים עוברים בדיקות ראיה במערכת החינוך, אך אין סיבה לחכות אם ניתן לאבחן בעיות בשלב מוקדם. אם הילדים מראים סימנים של אימוץ העיניים, היצמדות למסך או לספר בעת קריאה, שפשוף עיניים, עצימת עין אחת לצורך מיקוד וכו‘, אלו הן נורות אדומות. כמו כן ילדים עשויים להתלונן על כאבי עיניים או כאבי ראש. וגם הישגים נמוכים בלימודים וחוסר ריכוז יכולים להעיד כי ישנה בעית ראייה המפריעה לילדים.

בדיקת ראיה ילדים

בישראל נהוג לבצע מספר בדיקות שגרתיות בסדר הבא: בדיקה ראשונה  – הבדיקה הראשונה נעשית לפניי גיל חודשיים. זוהי בדיקה ראשונית בה בודקים את החזר האור. זוהי בדיקה המבוצעת על ידי רופא עיניים ומטרתה לזהות שאין חסימה של ציר הראייה בדיקת עיניים בגיל שנה – גם זו בדיקה המבוצעת על ידי רופא עיניים ילדים, והיא כוללת הרחבת אישונים. המטרה של הבדיקה היא לזהות פזילה או עין עצלה. בדיקת עיניים בגיל שלוש – שוב זוהי בדיקת הכולל את הרחבת האישונים ומבוצעת אך ורק על ידי רופא עיניים. שוב בודקים עין עצלה ופזילה, אך הפעם גם את חדות הראייה. בדיקת עיניים וראייה בגיל 6 – גם בדיקה זו מבוצעת על ידי רופא עיניים. היא כוללת בדיקה של כל חלקי העין, בדיקת פזילה ובדיקת חדות ראייה (כל עין בנפרד ושתי העיניים יחדיו). שתי בדיקות עיניים נוספות נערכות בבתי הספר, בכיתה א‘ ובכיתה ח‘. אלו הן בדיקות סקר, וכאשר ישנו חשד הילדים יופנו לבדיקה אצל רופא עיניים. בדיקת ראיה לילדים מה עושים כאשר ישנן בעיות עיניים בעיות מסוימות מטופלות על ידי רופאי עיניים, ובעיות אחרות על ידי אופטומטריסטים. יכולתם של האופטומטריסטים מוגבלת להתאמת משקפי ראייה מתאימים לילדים. עבור רבים זהו הפתרון המסייע להם לראות בבירור, ולהצליח בלימודים. אך מקרים אחרים, כמו למשל פזילה או בעיות עיניים אחרות, דורשים רופא עיניים. הפתרונות שונים, בהתאם לסוג הבעיה ולחומרת הבעיה. ישנם טיפולים הנעשים באמצעות משקפיים, שימוש ברטייה ואף הליכים כירורגיים. באופן כללי השאיפה היא תמיד לזהות את הבעיות בשלב מוקדם ככל שאפשר, כך ניתן להעניק את הטיפול המיטבי. גיל הילדות הוא תקופה שבה יש לנו חלון זמן לתקן בעיות בהתפתחות העין.

בדיקת ראייה אצל אופטומטריסט

בדיקת ראיה לילדים כוללת בדיקה של חדות הראייה, בדיקת עומק ותלת מימד, עיוורון צבעים ובדיקה של מיקוד הראייה. בדיקת מיקוד ראיה – בבדיקה זו בוחנים את שרירי העיניים, ואת היכולת שלהם לעקוב ולהתמקד, וגם להיות מתואמים אחד עם השני. זוהי פעולה בסיסית וחשובה מאוד; לדוגמה זוהי הפעולה של העין בעת קריאה וכתיבה, ולכן חשוב לנו לוודא כי אין בעיית מיקוד. ראיית עומק ותלת ממד – זוהי עוד בדירה חשובה ממנה אנו יכולים ללמוד על התיאום בין שתי העיניים ולזהות בעיות אם ישנן. עיוורון צבעים – למרות כי לא ניתן לטפל בבעיה, חשוב לאבחן אותה. ישנו מבחן של זיהוי מספרים המעורבים מנקודות בצבעים שונים. אדם הסובל מעיוורון צבעים מתקשה לזהות את המספרים. בדיקת חדות ראייה – זוהי בדיקה הבוחנת את חדות הראייה לפי מדד השוואתי לאדם בעל ראייה ממוצעת. זוהי הבדיקה המוכרת בה צריך לזהות אותיות ומספרים על הלוח ממרחק של כמה מטרים (לוח סנלן). בדיקת ראיה ילדים

אופטיקה לילדים

בדיקת ראיה לילדים היא דבר חשוב מאוד. בעיות ראייה יכולות לפגוע בהתפתחות הראייה ולהפריע לתפקוד היומיומי וההישגים בלימודים. אופטיקה עיניים פתח תקווה היא חנות אופטיקה ותיקה ומנוסה היכולה לתת פתרונות אופטיקה לילדים. כאן מבצעים בדיקת ראיה ילדים על ידי אופטומטריסט מומלץ. וכאן ניתן להתאים משקפי ראיה לילדים. אנו נדריך אתכם ונסייע לכם לבחור מסגרת ועדשות מתאימות. כאן ניתן לקבל מענה לכל בעיות הראיה, כולל משקפי שמש לילדים. הישארו מעודכנים גם באינסטגרם   

להזמנת בדיקת ראייה לילדים:

שיחת היכרות ללא התחייבות